{ "title": "Ekşili Bulgurlu Sulu Köfte", "image": "https://www.sulukofte.gen.tr/images/Eksili-Bulgurlu-Sulu-Kofte-27.JPG", "date": "20.01.2024 13:17:30", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ekşili bulgurlu sulu köftenin yapımı oldukça pratik ve nefis bir tariftir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin, protein ve mineral kaynağıdır. Çok besleyici ve enerji verici bir yemek tarifidir. Misafirlerinize kolayca hazırlayıp ikram edebileceğiniz çok güzel bir menüdür. Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Büyüklerin ve çocukların iştahla yiyebileceği çok lezzetli aynı zamanda özel günlerinizde veya ramazan aylarında davetlerde ikram edilen lezzetli, mis kokulu
Bir yemek çeşididir.

Buğdayın besin öğelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum bulgurun içerisinde de bulunmaktadır. Yüksek karbonhidrat değeri nedeni ile enerji verici özelliği bulunmaktadır. Özellikle okul çağındaki tüm çocukların vücut direncini arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirerek enerji vermektedir. Enerji verme açısından çok önemli bir besindir. İçerisindeki lif özelliği sayesinde kandaki yağ oranını oldukça düşürür ve kötü kolesterolün kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.

Ekşili bulgurlu sulu köfte için gerekli malzemeler
Terbiyesi için
Üzeri için
Ekşili bulgurlu sulu köfte nasıl yapılır?

İlk önce soğanı soyduktan sonra köfteleri yoğuracağımız derin bir kap içerisine rendeleyin. Üzerine kıymayı, ince bulguru ve yumurtayı ekleyerek güzelce yoğurun. Daha sonra tuz ve karabiberi de ekleyerek kıvama gelinceye kadar yoğurmalısınız. Kıvamı biraz katı olursa yumuşatmak için biraz su ekleyip tekrar yoğurabilirsiniz. Eğer yuvarlanmayacak kadar yumuşak olursa da ince bulgur ekleyebilirsiniz. Yaptığınız harç yuvarlanacak şekilde olduğu taktirde köfteleri misket şeklinde yuvarlayın. Daha sonra köfteleri bir tencere içinde bir miktar su ile bir taşım kaynatarak kara suyunun çıkmasını sağlayın ve bu suyu dökün.

Diğer taraftan havuçları ve patatesleri soyduktan sonra küp-küp doğrayın. Bir tencere içine bir miktar zeytinyağı ekleyerek havuç ve patatesleri kısık ateşte bir süre kavurun. Daha sonra üzerine köfteleri ekleyip bir miktar su koyarak orta ateşte kaynamaya bırakın.

Terbiyesi için karıştırma kabına bir kâse yoğurdu, unu ve limon suyunu ekleyerek iyice çırpın. Pütürsüz hale gelinceye kadar iyice karıştırmalısınız. Daha sonra üzerine biraz soğuk su ekleyerek tekrar karıştırın ve hemen sonra sıcak su ekleyerek bir miktar daha karıştırın. Yaptığımız bu terbiyeyi kaynayan köfte, patates ve havuç üzerine yavaş yavaş dökerek yemeği karıştırmaya devam edin. Tuzunu ayarlayarak bir süre daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servis tabağına alarak üzerine kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }