{ "title": "Kıymasız Bulgurlu Sulu Köfte", "image": "https://www.sulukofte.gen.tr/images/Kiymasiz-Bulgurlu-Sulu-Kofte-28.jpg", "date": "19.01.2024 05:26:57", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Kıymasız bulgurlu sulu köfte; yöresel bir lezzettir. Diğer bir adı da fellah köftesi olarak bilinmektedir. Ben bu köfteyi hem yemek olarak yapıyorum hem de yoğurt ile soğuk servis yapacak şekilde salatasını yapıyorum. İçerisinde kıyma bulunmadığı için yuvarlaması bazen de kıvamını tutturması zordur. Bunu için çok yoğurulması ve malzemelerin eksiksiz şekilde kullanılması gerekmektedir. Bazı yörelerde köfte harcının içerisine kolay tutması için tavukgöğsü robottan geçirilerek kullanılmaktadır. Ben sizlerle hiçbir şekilde et kullanılmadan yapılan köfte tarifini paylaşmak istiyorum.

Kıymasız bulgurlu sulu köftenin malzemeleri
Kıymasız bulgurlu sulu köfte nasıl yapılır?

Kıymasız bulgurlu sulu köftenin yapımına ilk olarak köftelerden başlamak gerekir. Bunu için derin bir tencerenin içerisine bulguru boşaltın ve üzerine tuz, karabiber, pul biberi ekleyerek kaynar su ile tıpkı kısır yapar gibi ıslatın ve tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 45 dakika boyunca bulguru dinlendirin. Dinlenen bulgurun üzerine un, irmik ve yumurtayı da ilave ederek yaklaşık 20 dakika yoğurun. Bulgurun yuvarlanma kıvamına gelmesi hem yuvarlama açısından hem de köftelerin dağılmaması için çok önemli bir husustur. Yoğurmaya devam ederken içerisine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ ilave edin. Kıvama gelen köfteleri elinizi arada bir ıslatarak fındık büyüklüğünde yuvarlayın ve üzerine hafif un serpilmiş bir tepsiye hepsini dizin. Tüm malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edin.

Diğer taraftan kuru soğanı yemeklik doğrayın ve biraz tuz ile kısık ateşte soteleyin. Üzerine tüm salçaları da ilave ederek biraz daha kavurun. Daha sonra et suyu ile sıcak suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Kaynayan ocağın altını kısın ve üzerine yavaş bir şekilde bulgur köftelerini ilave ederek 2 dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatın. Yemeği karıştırmamaya özen gösterin. Kıymasız bulgurlu sulu köfteniz hazır. Eğer yavan bulursanız bir sonraki denemenizde et suyunu artırabileceğiniz gibi harcına rondodan geçmiş tavuk eti de koyabilirsiniz. Yine bu şekilde yaptığınız köfteleri kuşbaşı tavuk eti ile de pişirebilirsiniz. Ancak bunun için etin salçalı suda pişmesinden sonra köftelerin içine atılması gerektiği unutulmamalıdır. Üzerine maydanoz doğrayarak servis yapın.

Afiyet Olsun.
" } ] }