Bulgurlu Kıymalı Sulu Köfte
Bulgurlu kıymalı sulu köfte; Köfte hemen hemen hepimizin sevdiği bir lezzettir. Bir çoğumuz kuru ızgara köfte severken bir çoğumuz da sulu köfte seviyoruz. Sulu köfte hazırlanırken köftenin suda haşlanma esnasında dağılmaması için bulgur ilave etmek gerekir. Bu nedenle tarifi bulgurlu kıymalı sulu köfte olarak veriyorum. Bu enfes lezzeti dilersek evde ailemize hazırlayıp sunabileceğimiz gibi yemeğe davet ettiğimiz özel misafirlerimiz içinde hazırlayıp sunabiliriz.
Bulgurlu kıymalı sulu köftede benim tercihim yağsız ve sinirleri alınmış dana kıymasıdır. Oldukça lezzetli ve vitamin deposu olan bu enfes yemeyi hazırlayıp sevdikleriniz ile paylaşmak isterseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife uymanız yeterli olacaktır.
Bulgurlu kıymalı sulu köfte için gerekli malzemeler- 200 gram yağsız dana kıyma,
- 1,5 çay bardağı ince köftelik bulgur,
- 2 yemek kaşığı kadar un,
- 1 adet yumurta,
- 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- 1 çay kaşığı kimyon,
Köftenin garnitürü için- 1 adet havuç,
- 1 adet patates,
- 1 kâse haşlanmış nohut,
Sosu için- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- Dileğe göre yarım limon suyu,
Nasıl Yapılır?
Öncelikle derin bir kâsenin içerisine Yağsız dana kıymayı alıyoruz.
İçerisine soğuk su ile yıkadığımız köftelik bulguru ilave ediyoruz. Ardından yumurta, un, salça, tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ilave edip bir güzel yoğuruyoruz. Tüm malzemeler özleşinceye kadar yoğurduğumuz köfteden misket kadar parçalar alarak yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız köfteleri içerisine un serpmiş olduğumuz bir tepsinin içerisine diziyoruz. Tüm malzemeler bitinceye kadar aynı işleme devam edip bulgurlu sulu köftenin garnitürünü ve sosunu hazırlamaya geçiyoruz.
Derin bir tencerenin içerisine küp-küp doğradığımız soğanlarla birlikte sıvı yağı alıp soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra kuru nane, salça ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz ardından 5-6 bardak sıcak suyu ekleyip damak zevkimize göre yarım limon suyu ekliyoruz. Daha sonra kabuklarını soyup küp doğradığımız havuç ve patatesleri ekliyoruz. Son olarak da nohudu ekleyip köftenin garnitür malzemelerini de tamamlamış oluyoruz. Tüm bu malzemeler yaklaşık 15 dk pişirdikten sonra hazırladığımız köfteleri malzemelerle birlikte kaynayan suyun içerisine ekliyoruz. Yaklaşık 15 dakika daha kaynatıp köfteler pişince yemeğimizi ocaktan indiriyoruz. Hazırlamış olduğumuz bulgurlu kıymalı sulu köfte 10 dakika dinlendirip sıcak olarak servis yapabiliriz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
21.01.2024 22:14:32
Bulgurlu Kıymalı Sulu Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|