Patatesli Sulu Köfte
Patatesli sulu köfte, bulgur, kıyma ve baharatlar ile hazırlanılan köftelerin yanına patates ilavesi yapılıp pişirilen bir yemek türüdür. İç Anadolu bölgesinde çoğunluk ana yemek olarak tercih edilen patatesli sulu köfte, doğu bölgelerinde ise çorba olarak sofralarda yerini almaktadır. İçerisinde patates bulunması nedeniyle doyurucu özelliği çok fazla olan bu yemeğimizin vitamin ve mineral değeri oldukça da yüksektir.
Patatesli Sulu Köfte Malzemeleri- 3 tane şorta boy sarı patates
- 400 gr yağsız kıyma (Kıyma yağlı olursa köfteler dağılabilir)
- 5-6 dal maydanoz
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 tane yumurta
- 2 tane orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı margarin
- 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 şeker kaşığı kekik
- Yeteri kadar tuz
- 2 diş satımsak
- 3-4 damla limon suyu
- Köftelerin üzerlerine serpiştirmek için un
Patatesli Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Derin bir tencere alalım ve içerisine margarin ile sıvıyağı ilave edip ısıtalım. Isınmış olan yağlarımızın içerisine salçaları alalım ve birkaç dakika kavuralım. Kavurduğumuz salçaların üzerine sarımsakları rendeleyip bir iki kere karıştıralım ve limon suyunu da ekleyip tencerenin içerisine 1,5 litre su ilavesi yapalım. Ardından Patateslerin dış kabuklarını soyalım ve güzel bir şekilde yıkayıp ortadan ikiye keselim.
Ardından patatesleri küp şeklinden biraz iri olacak şekilde doğrayalım ve tenceredeki suyun içerisine alalım. Patatesler kaynamaya geçene dek köfteleri hazırlamaya başlayalım.
Kıymayı bir tepsinin üzerine alalım ve içerisine rendelenmiş kuru soğanları ve baharatları ekleyip yoğuralım. Baharatlar ve soğan ile özleşen kıymanın yanına yumurta, ince kıyım yapılmış maydanoz, bulgur ve tuz ekleyip yoğurma işlemini 2-3 dakika kadar sürdürelim. Hazırladığımız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar kopartalım ve bir tepsinin üzerine dökelim. Akabinde büyüklüklerini ayarladığımız bu parçalarda avucumuzun içerisine bir veya iki tane alıp yuvarlayalım. Yuvarladığımız köftelerin üzerlerine un serpiştirelim ve tepsiyi bir iki kere sallayalım ve bütün köftelerin unlanmasını sağlayalım. Unlanmış olan köfteleri tencerede kaynayan suyun içerisine azar, azar ilave edelim ve 7-8 dakika kadar pişmeye bırakalım. Ara sıra patatesler ile köftelerin pişip pişmediğini bir çatal batırarak kontrol edelim ve patatesler dağılma noktasına gelmeden ocağın altına kapatalım. Pişmiş olan patatesli sulu köfte yemeğimiz servis için hazır hale gelmiştir. Sıcak olarak sevdiklerimize ikram edebiliriz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 04:02:24
Patatesli Sulu Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|