Sulu Köfte Patates
Sulu Köfte Patates, İç Anadolu bölgesine ait bir yemek olsa da hemen hemen her evin mutfağında pişer. Diğer yörelere göre çeşitleri de farklılaşır. Kimisi salçalı olarak hazırlarken kimisi terbiyeli olarak hazırlar. Damak zevkine göre her ikisi de denenebilir. Köfteler genelde ince bulgur ile hazırlanır. Fakat tercihe göre kırık beyaz pirinçte kullanılabilir.
İçerisinde patates olması nedeniyle doyurucu özelliği oldukça fazla olan bu yemeğimizin vitamin ve mineral değeri oldukça de yüksektir. Büyük küçük herkesin severek tükettiği bir yemektir. Yapımı ve hazırlaması oldukça kolaydır. Çoğunlukla ana yemek olarak tercih edilir. Yanına en çok pirinç pilavı yakışır. İster misafirlere ister aile bireylerine rahatlıkla sunumu yapılabilir.
Sulu Köfte Patates İçin Gerekli Malzemeleri- 5 adet patates
- 2 adet havuç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
- 3-4 su bardağı su
Köftesi için- 500 gr yağsız kıyma
- 2 çay bardağı ince bulgur
- 2 adet yumurta
- 2 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı un
Üzeri içinSulu Köfte Patates Nasıl Yapılır?
Sulu köfte patates tarifinde önce sebze hazırlığı yapılır.
Sarımsakların kabukları soyulur ve sıkacak ile sıkılır. Geniş bir tencere içerisine sıvı yağ konularak tencere ocağa alınır. Daha sonra salça ve sarımsak ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulur. İçerisine su, tuz ve tüm baharatlar ilave edilerek kaynatılır. Su kaynarken diğer bir yandan patateslerin ve havuçların kabukları soyulur. Her biri küp şeklinde doğranarak salçalı suya ilave edilir. Yaklaşık olarak 10-12 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Diğer bir yadan köfte hazırlığına geçilir. Soğanların kabukları soyularak rendelenir. Geniş bir karıştırma kabı içerisine yıkanmış ince bulgur, kıyma, soğan ve yumurta ilave edilerek köfte yoğrulmaya başlanır. Bir tepsi içerisine un serpilir. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içine yuvarlanır ve unlu tepsiye konulur. Tüm köfteler için aynı işlem uygulanır. Daha sonra tepsi sallanarak tüm köftelerin una bulanması sağlanır. Hazırlanan köfteler teker teker kaynamış salçalı suya ilave edilir. Köftelerin dağılmaması için çok fazla karıştırılmaması önerilir. Köfte ilavesinden sonra yemeğin kısık ateşte yaklaşık 9-10 dakika kaynaması yeterlidir. Sulu köfte patates yemeği ocaktan alınır. Servis tabağına konularak üzerine bir tutam kıyılmış maydanoz ilave edilerek sunum yapılır.
Afiyet olsun.
20.01.2024 08:05:52
Sulu Köfte Patates ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|