Yoğurtlu Sulu Köfte
Yoğurtlu sulu köfte; hafif ekşili tat severler için oldukça lezzetli bir tariftir. Yoğurtlu sulu köfte daha küçük köftelerle pişirilerek çorba olarak ikram edilebileceği gibi bu şekliyle de oldukça şık bir yemektir. Şimdiden kolay gelsin.
Yoğurtlu sulu köfte yapımı için gereken malzemeler
Köfteler için- 250 gr.
Dana kıyma,
- 1,5 çorba kaşığı tereyağı,
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı pirinç,
- 1 adet kuru soğan,
- Yarım tatlı kaşığı kara biber,
- Yarım tatlı kaşığı pul biber,
- Yeteri kadar tuz,
- Yeteri kadar su,
- Bir avuç maydanoz.
Yoğurtlu terbiye için- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 tane yumurta sarısı,
- Yarım limon suyu,
- 1 tatlı kaşığı un.
Yoğurtlu Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Yoğurtlu sulu köfte yapımı için yıkanmış pirinçleri kaynar su ile ıslatın ve yumuşayana kadar bekletin. Derin bir kabın içerisine kıymayı boşaltın. Soğanları rondo ile ya da rendeyle iyice ufaltın ve kıymanın üzerine ilave edin. Islatılmış pirinç ile tuz, kara biber ve pul biberi de ekleyerek yaklaşık olarak 10 dakika yoğurun. En son iyice ufaltılmış maydanozları da ilave ederek biraz daha yoğurun. 10 dakika kadar bir kenarsa dinlenmeye bırakın. Dinlenen köfte malzemesinden ufak ceviz büyüklüğünde kopartarak yuvarlayın. Bu işlemi yaparken kıymanın elinize yapışmaması için elinizi suyla ya da yağ ile kayganlaştırabilirsiniz.
Bezelerin birbirine yapışmaması için önceden un eklediğiniz bir eklediğiniz bir tepsiye dizin.
Yoğurtlu harcın hazırlanması için de derin bir kaşenin içerisine yoğurdu, bir yumurtanın sarısını, unu ve yarım limonun suyunu boşaltarak iyice çırpın. Derin bir tencerenin içerisine kaynar suyu boşaltın ve zeytinyağını ilave edin. Daha sonra kaynayan suya köfteleri yavaşça atın ve kısık ateşte kapağı kapalı dağılmadan pişirin. Pişme süresi yaklaşık yarım saat kadardır. Köftelerin yenilecek kıvamda piştiğinden emin olunca ocağın altını kapatın ve köftelerin suyundan biraz su ayırın. Bu suyu kesilmesine imkân vermeden yavaş yavaş karıştırarak yoğurtla birleştirin. Sonra terbiye malzemesini yine karıştırarak tencereye ilave edin. Bu aşama finaldir ve çok önemlidir. Kesilmesine müsaade etmemek gerekir. Bu nedenle tuzunu indirmeye yakın atarsanız kesilme ihtimal biraz daha azalır. Bu şekilde terbiye ile 5-6 dakika kadar kaynatın ve altını kapatarak dinlenmeye bırakın. Sosu için ter yağını eritin ve içerisine biraz kırmızı toz biber ile nane atarak kavurun. Dinlenen yoğurtlu sulu köfteyi servis tabağına boşaltın ve üzerine tereyağlı sos ile süsleyin. Şimdiden afiyet olsun.
20.01.2024 12:19:08
Yoğurtlu Sulu Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|