Mercimek Köftesi Topları Tarifi
Mercimek köftesi, hem besleyici hem de lezzetli bir atıştırmalık veya ana yemek alternatifidir. İşte kolayca hazırlayabileceğiniz mercimek köftesi topları tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber (damak zevkine göre)
- 1 limonun suyu
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, fesleğen veya nane
Hazırlık Aşamaları:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile tencerede haşlayın. Suyunu çekince ocaktan alın.
- Haşlanmış mercimeğin üzerine bulguru ekleyip, karıştırarak 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
- Bir tavada zeytinyağı ile rendelenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Soğuyan mercimek-bulgur karışımına kavurduğunuz soğanlı salçayı, kıyılmış maydanozu, baharatları ve limon suyunu ekleyip iyice yoğurun.
- Elinizi ıslatarak karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayarak köfte topları şeklini verin.
- Hazırladığınız köfteleri servis tabağına dizip, dilerseniz marul yaprakları ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
İpuçları:
- Köftelerinizin daha lezzetli olması için karışımı buzdolabında 1 saat kadar dinlendirebilirsiniz.
- Vegan bir seçenek için salça ve baharatlarla oynayarak çeşitlendirebilirsiniz.
- Köfteleri nar ekşisi veya isot ile tatlandırarak farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun! |