Özellikle kış aylarında ekşili ve oldukça lezzetli tadı ile her evin vazgeçilmezi olan terbiyeli pirinçli sulu köfte, çorba ve yemek olarak tüketilebilen yöresel bir lezzettir. İlk kez deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Terbiyeli Pirinçli Sulu Köfte İçin Malzemeler Köftesi için
Terbiyesi için
Yemeği için
Terbiyeli Pirinçli Sulu Köfte Nasıl Yapılır? Köftelik kıyma, derin bir kabın içine alınır. Kuru soğan, kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranarak kaba eklenir. 10-12 dal maydanoz da yıkanıp doğranır ve kaba ilave edilir. Ardından köfte için gerekli olan diğer malzemeler de kabın içine eklenir ve tüm malzemeler yaklaşık 15-20 dakika kadar, köfte kıvamına gelene dek iyice yoğrulur. Köfteden küçük küçük parçalar alınarak bilye gibi yuvarlanır ve unlanmış tepsiye alınır. Köfteler unlansın diye tepsi hafifçe sallanır. Bu uygulama sırasında ellerin ıslatılması işin daha kolay yapılmasını sağlar. Orta boy bir tencerenin içine sıvı yağ koyulup, kuru soğan soyulur ve küçük küçük doğrandıktan sonra bu yağda kavrulur. Küp şeklinde doğranmış havuç, göz kararı tuz ve karabiber de eklenir ve üzerine sıcak su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır. İlk olarak 2 adet patates soyulup yıkanır ve küp küp doğranarak tencereye eklenir. Üzerine unlanmış köfteler ilave edilir. Tüm malzemelerin pişmesine 5 dakika kala, bir tas içinde 1 adet yumurtanın sarısı eklenir. Üzerine yarım adet limonun suyu sıkılır ve eklenir. Yumurta ve limon karıştırılır. Karıştırma sırasında içine 2-3 kaşık yemeğin suyundan ilave edilir ve yavaşça yemeğin üzerine dökülür. 1-2 dakika sonra ocaktan alınır. Servis tabaklarına alınarak sıcak şekilde servis edilir. Afiyet olsun! |
Bidayet
12 Temmuz 2024 CumaBu terbiyeli pirinçli sulu köfteyi ilk kez deneyeceğim, acaba köfteleri unlayarak tencereye eklerken dağılma sorunu yaşar mıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Bidayet,
Terbiyeli pirinçli sulu köfte yaparken köftelerin dağılmaması için birkaç püf noktasına dikkat etmen önemli. İlk olarak, köfteleri hazırlarken iyice yoğurmalısın, bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutunur. Köfteleri unlayarak tencereye eklemek, dağılma riskini azaltır ancak yine de köfteleri dikkatlice tencereye bırakmaya özen göstermelisin. Ayrıca, su kaynadıktan sonra köfteleri ekleyip, ocağın altını kısarak pişirirsen, dağılma ihtimalini minimuma indirirsin. Umarım denemen başarılı olur ve afiyetle yersin!