Fırında Sodalı Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı galeta unu veya 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (fırın tepsisini yağlamak için)
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlayın.
- Geniş bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, galeta unu, karbonat, yumurta ve tüm baharatları ekleyin.
- Malzemeleri iyice yoğurarak karıştırın. Yaklaşık 5-10 dakika yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlayın ve köfteleri şekillendirin.
- Yağlanmış fırın tepsisine köfteleri aralıklı olarak yerleştirin.
- Küçük bir kasede sos malzemelerini (domates salçası, sıcak su, kırmızı toz biber ve tuz) karıştırın.
- Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin.
- Fırında 25-30 dakika pişirin. Köftelerin üzeri kızarınca fırından alın.
- Sıcak olarak pilav veya makarna eşliğinde servis yapın.
Püf Noktaları:
- Köfte harcını dinlendirmek, köftelerin dağılmaması için önemlidir.
- Karbonat köftelere yumuşaklık ve kabarık bir doku kazandırır.
- Köfteleri fırınlarken ara sıra kontrol ederek sosla birlikte üzerlerini dönebilirsiniz.
- İsterseniz köftelerin yanına patates dilimleri ekleyerek pişirebilirsiniz.
|