Mersin içli köfte tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Mersin'in geleneksel lezzetlerinden içli köfte, hem görünümü hem de lezzetiyle sofraları şenlendirir. Özenle hazırlanan ince bulgur hamurunun, baharatlı kıyma harcıyla buluştuğu bu tarif, püf noktalarıyla birlikte sunuluyor. Hamurun kıvamından iç malzemenin pişirme tekniğine kadar her detay, köftelerin ideal dokuyu yakalaması için önem taşıyor.

20 Kasım 2025

Mersin Usulü İçli Köfte Tarifi ve Püf Noktaları


Malzemeler (4-6 kişilik):


  • Dış hamur için: 2 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı irmik, 1 çay bardağı un, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon, su (kıvam için)
  • İç harcı için: 300 gr kıyma (kuzu-et karışık), 2 adet orta boy soğan, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pul biber, 1 su bardağı doğranmış maydanoz, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • Bulguru derin bir kaba alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika bekletin
  • Soğanı rendeleyip suyunu sıkın ve bulgura ekleyin
  • İrmik, un, salça ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın
  • Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar su ekleyerek yoğurun
  • Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin
  • İç harç için; soğanları ince doğrayıp yağda kavurun, kıymayı ekleyip renk alana kadar pişirin
  • Salça ve baharatları ekleyip 2-3 dakika daha pişirin
  • Ocaktan aldıktan sonra maydanoz ve cevizi ekleyip karıştırın
  • Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın
  • Parmaklarınızı ıslatarak hamuru ortası boş kalacak şekilde şekillendirin
  • Hazırladığınız hamurların içini harcıyla doldurup ağzını kapatın
  • Kaynayan tuzlu suda 15-20 dakika haşlayın
  • Süzüp servis yapın

Püf Noktaları:

  • Bulgurun çok şişmemesi için sıcak suda bekletme süresine dikkat edin
  • Hamur yoğururken ele yapışmaması için ara ara ellerinizi ıslatın
  • İç harcı soğuduktan sonra hamura doldurun
  • Şekil verirken hamurun çatlamaması için nemli tutun
  • Haşlama suyuna 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek köftelerin dağılmasını önleyin
  • İsteğe bağlı olarak iç harca çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz
  • Servis sırasında üzerine nane veya sumak serpebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
;