Hatay Ekşili Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 500 g kıyma (yarı yarıya karışık veya dana kıyma)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demek maydanoz (ince kıyılmış)
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 adet limonun suyu
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- İnce bulguru ılık suyla ıslatıp 10 dakika bekletin.
- Rendelenmiş soğanı, sarımsağı, baharatları, salçayı ve kıymayı bulgura ekleyip yoğurun.
- Maydanozu ekleyip tekrar yoğurarak köfte harcını hazırlayın.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
- Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurun.
- Sıcak su, nar ekşisi, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip kaynatın.
- Hazırladığınız köfteleri sosun içine atıp kapağını kapatın.
- Köfteler pişene kadar (yaklaşık 20-25 dakika) kısık ateşte pişirin.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine maydanoz serpebilirsiniz.
Not: Köfteleri pişirirken çok fazla karıştırmamak dağılmalarını önler. Nar ekşisi ve limon oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
|