Ispanaklı içli köfte adana nasıl yapılır? tarifi nedir?

Geleneksel Adana mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ıspanaklı içli köfte, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Taze ıspanağın enfes dokusu ve aromasıyla zenginleşen bu tarif, özellikle kış aylarında sofraları şenlendiriyor.

20 Kasım 2025

Ispanaklı İçli Köfte (Adana Usulü) Tarifi


Adana usulü ıspanaklı içli köfte, geleneksel içli köfte tarifine taze ıspanağın lezzet katılmasıyla hazırlanan bir varyasyondur. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu tarif, özellikle ıspanak sezonunda sıkça tercih edilir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Adana usulü ıspanaklı içli köfte tarifi:

Malzemeler (4-6 kişilik):


  • Dışı için:
    • 2 su bardağı ince bulgur
    • 1 su bardağı irmik
    • 1 çay bardağı un
    • 1 adet soğan (rendelenmiş)
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • Yarım çay bardağı sıvı yağ
    • Yeterince su (yoğurmak için)
  • İç harcı için:
    • 500 gr kıyma (kuzu-et karışık)
    • 1 demet taze ıspanak (yıkanmış ve ince kıyılmış)
    • 2 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı pul biber
    • Yarım su bardağı doğranmış maydanoz
    • 1 çay kaşığı kimyon
  • Kızartmak için:
    • Sıvı yağ

Yapılışı:


  • İnce bulguru derin bir kaba alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15-20 dakika şişmeye bırakın
  • Bulgur suyunu çekince irmik, un, rendelenmiş soğan, salça, baharatlar ve sıvı yağı ekleyip yoğurun
  • Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar su ekleyerek yoğurmaya devam edin
  • Hamurun üzerini kapatarak en az 30 dakika dinlendirin
  • İç harcı için; tavada sıvı yağı ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun
  • Salça ve baharatları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • İnce kıyılmış ıspanağı ve maydanozu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın
  • Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
  • Parmaklarınızı ıslatarak hamuru açın, iç harcı koyup kapayın
  • Köfteleri bastırarak oval şekil verin
  • Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın
  • Kağıt havlu serilmiş tabağa alarak fazla yağını süzdürün

Püf Noktaları:

  • Bulgurun çok iyi şişmesi köftenin dağılmaması için önemli
  • Hamuru çok sert veya çok yumuşak olmamalı
  • İç harcı soğuk olursa köfte şekillendirmek daha kolay olur
  • Köfteleri kızartırken yağın çok kızgın olmamasına dikkat edin
  • İsterseniz kızartmak yerine fırında da pişirebilirsiniz

Servis Önerisi:

Ispanaklı içli köfteyi sıcak olarak, yanında yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz. Üzerine sumak serperek de farklı bir lezzet katabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Beğendili Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kıymalı Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
Sulu Köfte Nasıl Yapılır?
;